Як зменшити затори на проспекті Бажана. Результати моделювання

Поділитися:
ДослідженняДумкаІнноваціїІнструкціяСвіт

2 жовтня у Києві розпочався черговий ремонт Південного мосту у напрямку лівого берега. Перед цим роботи проводилися у напрямку правого берега. Через це в ранковий пік на проспекті Бажана утворювався величезний затор, у якому тисячі киян втрачали дорогоцінні години часу. Ми вирішили показати, як можна організувати дорожній рух за допомогою світлофорів і зменшити час в заторах.

Роботи на естакадній частині мосту проводять вже не перший рік, і це ще не останні перекриття – адже міст впродовж попередніх років витримував понаднормові навантаження та внаслідок неналежної експлуатації потребує заміни декількох десятків деформаційних швів. Саме їх почергову заміну вже не перший рік спостерігають кияни та пасажири транзитного транспорту. Також на металевій частині мосту є проблеми з асфальтовим покриттям на всій довжині прогонів.

Демонтаж деформаційних швів та зруйнованих частин конструкції навколо них

Оновлений фрагмент конструкції

Наш колега Віталій Терещук зацікавився тим, як можна зменшити затримки при звуженні проїжджої частини за допомогою змін в організації руху і провів власне дослідження. Нині звуження організовують майже перед самим місцем проведення робіт, і в одній точці зливаються відразу декілька смуг.

Припущення полягало в тому, що вищенаведена схема організації руху має низьку ефективність через велику кількість конфліктів у місці зливання потоків і занизьку швидкість автомобілів у вузькому горлі. Значно ефективнішим було б влаштувати світлофорне регулювання, завдяки якому кожен ряд почергово б проїжджав у зону звуження. Для оцінки гіпотези ми змоделювали ділянку за допомогою програмного забезпечення PTV Vissim.

Загальний вигляд імітаційної моделі

У результаті моделювання середня кількість затримок зменшилася на 97%, а середня швидкість руху зросла у 2,5 рази.

https://www.youtube.com/watch?v=kDcduGef0kE

Таким чином, варіант організації дорожнього руху з застосуванням світлофорів є більш ефективним. Зменшується середній час затримки, кількість зупинок та значно збільшується середня швидкість руху у зоні моделювання. Тому таку схему можна застосовувати під час проведення ремонтів для зменшення затримок, і як наслідок – економії часу киян.

Лев Іванець та Віталій Терещук спеціально для “Про мобільність”

Сподобалось?

Підтримати
Опубліковано: 06.10.2021
Лев Іванець
траспортне планування

2 комментар(і/ів):

  • victorpolyanko

    07.10.2021 о 10:10

    Дякую за статтю на дуже актуальну для багатьох киян тему. Але я не зовсім зрозумів, як працює запропонована схема. Було би добре, якби у відео додали звуковий супровід, який би пояснював і наголошував на місцях, на які варто звернути увагу під час перегляду відео.
    ПС. І виправте будь ласка: в останньому рядку першого абзацу пропущено слово “рух”.

    Відповіcти
  • Олександр

    09.10.2021 о 05:10

    Це фантастика.
    На практиці: час проїзду збільшиться, так як хитрі будуть перестроюватись із одного ряду в інший – в той , для якого дозволено рух.

    Відповіcти
Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Ми використовуємо файли cookie для аналітики та вдосконалення нашого сайту. Ви погоджуєтеся на використання наших файлів cookie, закриваючи це вікно повідомлення або продовжуючи використовувати наш сайт. Щоб дізнатися більше, перегляньте нашу оновлену Політику конфіденційності.

Прийняти