Радимо як користуватися міським транспортом у спеку

Поділитися:
ДослідженняДумкаІнноваціїІнструкціяСвіт

Літо, на термометрі не рідко бачимо показники за +30 градусів, а роботу чи просто необхідність їхати ще ніхто не відміняв. Звісно, якщо ви один із 4,5 з 10 киян (якщо автомобілізація Києва становить 300 автомобілів на 1000 жителів, а середня наповненість автівки 1,5 людини), що можуть їздити на автівках, то питання для вас навіть не стоїть – авто плюс кондиціонер і ви ідете як зазвичай. Проте, якщо ви хочете зекономити свої гроші та час, разом із грішми, часом і здоров’ям оточуючих, то ваш вибір – це громадський транспорт! Проте, чи безпечно ним взагалі користуватися за температури повітря +30 градусів і більше?

Коротка відповідь – так, але не завжди і не для всіх. Тепер відповідь довга, плюс невеличкі поради від нас.

Пощастило киянам та харків’янам, що мають у своєму розпорядженні підземне метро (могло б пощастити і дніпрянам, проте це окреме дискусійне питання). Справа в тому, що в тунелях під землею температура як правило стабільно комфортна. Особливо коли поїзд рухається, а вас обдуває легкий вітерець. Метром можна сміливо користуватися у будь-яку спеку! Воно надійне та здебільшого прохолодне. Проте, воно має і мінуси: в години «пік» метро може бути перевантажене, а як наслідок – набагато менш комфортне. Разом із тим, станції метро вірогідно знаходяться далеченько так від місця вашого початку та кінця переміщення. Це пов’язано із його (метро) відносно невисокою щільністю і як наслідок збільшеними нормативними радіусами пішохідного руху (в середньому 800-1200 метрів проти 500 метрів для наземного громадського транспорту). Погодьтеся: йти 1+1=2 км по спеці – це те ще задоволення. А може бути і небезпечно для здоров’я. Втім, зваживши всі нюанси маршруту, радимо все ж віддавати перевагу підземному метро.

А якщо у вашому місті метро немає? Або воно є, а ви живете на умовній Троєщині? Тоді залишаються: трамвай, тролейбус, автобус або маршрутне таксі. Що краще обрати?

Трамваї є системами близькими за своїми властивостями до метро. Це все – MRT (Mass Rapid Transit) або швидкісний громадський транспорт. Проте, наші реалії такі, що наш трамвай – це далеко не європейський трамвай. Це, як правило, старезні вагони, що дуже повільно рухаються по навіть більш старезній інфраструктурі. При цьому є великий ризик того, що внаслідок технічних несправностей ваша поїздка не завершиться і доведеться сходити десь по середині – на саму спеку.

Проте, вихід з вагону трамваю може бути навіть щастям, оскільки металева «бляшанка» без кондиціонеру може розігріватися до температури вищої, ніж за бортом. При цьому, нагадаємо, пасажири мають бути у масках. Чудовий коктейль для втрати свідомості забезпечено!

Особливо шкода водіїв старих трамвайних вагонів. Стан їх здоров’я у цій сауні може бути іншою причиною завчасного переривання вашої поїздки. Ратує їх тільки мокрий рушник та маленький вентилятор. Коротше, якщо маєте вибір – тричі подумайте про поїздку на старому трамваї у спеку.

Між автобусами і тролейбусами вибирайте те, що виглядає новішим. Це не 100% гарантії наявності працюючого кондиціонера, проте це підвищить ваші шанси. Також характерною рисою будуть закриті вікна у автобусі чи тролейбусі, що під’їжджає до зупинки у спеку.

Мабуть, при інших рівних, більший шанс отримати працюючий кондиціонер є у тролейбусах. Справа в тому, що робота кондиціонеру у дизельному автобусі означає збільшення споживання пального. А його, підприємство чи особисто водій можуть наразі економити. Економити з тією чи іншою метою, проте ціною нашого здоров’я! Тролейбус також споживає більше електроенергії, коли включає кондиціонер, проте, водію на те точно байдуже.

Її величність маршрутка – це взагалі окрема пісня! У тих точно немає кондиціонерів (в основному), а якби вони і були, то їх би не включали з метою економії. Проте їде вона швидше за тріаду трамвай, тролейбус, автобус, тому мучатися можливо доведеться трохи менше. Тим більш якщо ви будете стояти в натовпі у дверях, то на зупинках можна щоразу виходити, щоб ковтнути спекотного повітря. Мабуть, можемо порадити обов’язково запастися пляшечкою з водою для поїздок на цих авторікшах.

Можливо, ви зараз обурено скажете: «да хто за цим безладом має слідкувати взагалі?». Тут маємо погані новини: хоча рекомендована температура на робочому місці складає від 15 до 25 градусів, а оптимальна від 18 до 20 (а громадський транспорт це місце роботи водія і кондуктора), проте у таку спеку для транспортних засобів без кондиціонерів вони і близько не виконуються. Вважаєте треба покарати винних та не випускати техніку без охолоджувачів? Ну, тоді ми не дорахуємося значної долі громадського транспорту і як завжди шукатимемо порятунку у… автомобілах! Крім того, громадський транспорт – це критична інфраструктура. Особі, що нанесе такий удар по ній (заборона випуску транпороту без кондіціонування) – буде удар у відповідь. Юридичний і дуже болючий – за перевищення службових обов’язків.

На жаль, окремих норм для пасажирів ми не знайшли. Проте, навіть якщо вони і існують, то їх недотримання не призведе до жодних наслідків. До речі, це не єдиний приклад непрацюючих законів чи підзаконних актів. Яскравий приклад – це правила дорожнього руху, так?

То що робити? Знаєте, по-перше це переглянути свої поїздки у спеку. Можливо частину із них можна відкласти? Якщо наприклад вам потрібні продукти, то є молоді хлопці і дівчата із Glovo, наприклад. Або молодші за вас родичі.

По-друге, сплануйте час своєї поїздки – так щоб не у саму спеку.

По-третє, користуйтеся сервісами а-ля EasyWay, щоб не очікувати трамвай, тролейбус чи автобус на зупинці. Ви побачите свій транспортний засіб за допомогою GPS і точно сплануєте час підходу до зупинки, щоб марно не чекати під палючим сонцем.

До речі, було б класно побачити біля іконки громадського транспорту у додатку ще позначення – чи працює там кондиціонер. Технічна реалізація – простіше не буває! Зате для комфорту це +10 одразу! Гей, Київпастрансе, зробіть, а?

Четверте: споживайте більше рідини і носіть головний убор.

П’яте: навіть маючи доступ до транспорта з кондиціонуванням – будьте обережні! Бо перепади температур витримає не кожний організм.

Шосте: дочекатися, коли громадський транспорт буде у пріоритеті у міської влади і чиновники, що на нього впливають будуть ним користуватися.

Вдалих поїздок! Бережіть себе та близьких!

Сподобалось?

Підтримати
Опубліковано: 24.06.2021
автобусгромадський транспортметропорадитрамвайтролейбус

0 комментар(і/ів):

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Ми використовуємо файли cookie для аналітики та вдосконалення нашого сайту. Ви погоджуєтеся на використання наших файлів cookie, закриваючи це вікно повідомлення або продовжуючи використовувати наш сайт. Щоб дізнатися більше, перегляньте нашу оновлену Політику конфіденційності.

Прийняти