Прокомпостуйте квиток! Як працює громадський транспорт в різних країнах

Поділитися:
ДослідженняДумкаІнноваціїІнструкціяСвіт

Квитки на кілька поїздок, проїзні та іменні картки – розповідаємо, як розвивається система громадського транспорту в різних європейських містах.

В різних містах України за останні роки почали запроваджувати інтегровані системи оплати проїзду – е-квитки. Оскільки ця практика є досить новою і кожне місто запроваджує її дещо інакше, хочемо розповісти як подібні системи працюють в трьох європейських містах, де цю практику використовують вже довше – можливо, цей досвід може дати цікаві інсайти і для наших реалій.

Отже,до вашої уваги – переклад дослідження Альони Сизової, що розглянула, як реалізована квиткова система в інших країнах, чи є інтеграція різних видів транспорту і програми лояльності для пасажирів – а також зібрала відгуки місцевих користувачів. Подивимось, як вирішують питання оплати проїзду в Берліні, Празі та Амстердамі.

Берлін: в пошуках оптимального маршруту

У Берліні за доставку пасажирів відповідає Berliner Verkehrsbetriebe (BVG). У розпорядженні компанії майже 1500 автобусів, третя за величиною в світі трамвайна мережа і десять ліній метро.

У BVG розроблено свій додаток, в якому можна купити квиток, подивитися всю інформацію про маршрут з навігацією і скористатися послугами спільних поїздок.

“Зараз, коли є додаток, стало набагато зручніше: ти вибираєш, куди тобі треба дістатися. Автоматично прораховується максимально дешевий варіант, показує як і куди їхати, де пересідати “, – розповідає мешканка міста Олена Кельс, -” наприклад, є короткі проїзні, які діють на три станції метро в одному напрямку або на шість зупинок автобуса або трамвая “.

Все місто ділиться на три зони: A, B, C. Залежно від маршруту змінюється і вартість поїздки. “Тарифів дуже багато, але можна купити поїздки онлайн в додатку, що дуже зручно. Якщо зустрічаєш контролерів, то показуєш їм куплений в додатку проїзний, вони його сканують “, – продовжує Олена.

BVG пропонує пасажирам і три варіанти підписки: для літніх, школярів і активних користувачів. В рамках останньої пасажир вибирає, якими зонами буде користуватися, вносить певну плату за один, три, шість місяців або рік і може користуватися всіма видами транспорту без обмеження. Чим довший термін підписки, тим дешевше буде обходитися один день.

Джерело: Facebook BerlKonig

Спеціальні пільги передбачені і для інших категорій учнів, причому не має значення, скільки років особі, що навчається – 18 або 40.

На окрему увагу заслуговує сервіс спільних поїздок BerlKönig, реалізований BVG. Він пропонує «дешеві, спільні та в той же час екологічно чисті поїздки, індивідуальну мобільність на власному автомобілі і майже так само дешевий, як поїздка на автобусі», говориться на сайті оператора. Скористатися послугою можуть пасажири старше 14 років.

Сервіс покриває східну і північно-східну частину Берліна і за вартістю часто не перевищує вартість короткого квитка на метро, ​​який згадували вище. Щоб приєднатися до поїздки, необхідно подати заявку в додатку, причому зробити це можна навіть за кілька місяців.

Перевозять пасажирів на мікроавтобусі, в який поміщається до 6 осіб. Сервіс об’єднує індивідуальні маршрути в один загальний. Чим більше людина приєднається до поїздки, тим дешевше буде проїзд для одного пасажира.

На півдні Берліна діє окремий сервіс для спільних поїздок – BerlKönig BC. Незважаючи на схожі назви, скористатися ним можна тільки в окремому додатку. BerlKönig BC був запущений для того, щоб з’єднати райони з низькою щільністю зупинок з найближчою станцією U / S-Bahn (підземне і наземне метро Берліна). Обов’язкова умова – всі поїздки повинні починатися або закінчуватися біля станцій метро.

Проект BerlKönig реалізований спільно з ViaVan – співдружністю Via і Daimler AG. Via – американський постачальник послуг по організації поїздок і програмних рішень з великомасштабними пропозиціями в Нью-Йорку, Чикаго, Вашингтоні, Амстердамі і Лондоні.

Амстердам: на шляху до екологічного транспорту

В Амстердамі поїздками на громадському транспорті завідує GVB. У 2019 компанія відзвітувала про рекордну кількість пасажирів, перевезених за один день – 938 000 чоловік. Приріст в порівнянні з 2018 роком склав 6,8%. GVB відповідає за метро, ​​автобуси, трамваї і пороми.

У місті активно переходять від дизельних автобусів на електробуси, яких поки в місті тільки 31, але в майбутньому кількість буде збільшено до 75.

Картка для проїзду зветься OV-Chipkaart, і це уніфікована картка, що допомагає оплачувати проїзд на різних типах транспорту по всій країні (включно з потягами та орендою велосипедів). Для зручності пасажирів реалізовано два види карт – іменна та деперсоніфікована. «Іменну треба замовляти на сайті, – розповідає мешканка міста Тетяна Маркелова, «а деперсоніфікована карта доступна всім охочим, проте її не можна поповнити через сайт, тільки через спеціальні автомати».

«Якщо карта іменна і прив’язана до банківського рахунку, то на сайті можна вибрати програму, наприклад, знижка в вихідні дні або в години пік. Там цілі пакети пропонуються, можна вибрати, виходячи зі своїх переваг», – продовжує Тетяна.

Спланувати поїздку можна на сайті GVB, заповнивши спеціальну форму і вказавши місце старту і призначення.

Прага – місто, де ще можна прокомпостувати квитки

Жителі міста можуть скористатися проїзним квитком Літачка (Lítačka), який приймається на будь-якому виді транспорту в межах Праги. Метро, ​​автобуси, фунікулер, трамвай і пороми – все входить в зону дії такого проїзного.

За допомогою Літачкі можна отримати знижки у компаній-партнерів, наприклад, у празької Anytime.

Поповнювати картку можна через термінали або спеціальний додаток, в якому ще доступний вибір тарифу в залежності від маршруту переміщення.

Залишилися в Празі і звичайні паперові квитки. Розповідає Поліна Айдарова, яка відвідала місто в якості туриста:

“Є паперові квитки, які продаються в автоматах, газетних кіосках, інфоцентрах та у водіїв (у водіїв дорожче). Вони розраховані на різний термін дії – від зовсім короткого до довгого. При першому використанні їх треба прокомпостувати. Компостери стоять в транспорті і в метро біля ескалаторів. Ніяких турнікетів та інших обмежувачів немає. До компостеру підходиш самостійно. Компостер друкують на квитку час і дату першого використання.

Катаєшся з прокомпостованим квитком на чому завгодно, включно з електричками всередині міста, поки у нього не закінчиться термін дії. Контроль терміну дії – твоя відповідальність.

Якщо тобі потрібно виїхати за межі Праги, то при покупці квитка на електричку показуєш міської квиток, і тоді приміський тобі продадуть дешевше, за вирахуванням нульової (міської) зони. “

Розрахувати найбільш вигідний тариф можна і на офіційному сайті перевізника, заповнивши спеціальну форму. Діти до 6 років і пенсіонери старше 70 років можуть їздити на громадському транспорті безкоштовно.

Джерело: https://truesharing.ru/tp/26679/

Переклад: Ольга Дяченко.

Сподобалось?

Підтримати
Опубліковано: 18.03.2021
громадський транспортЄвропа

1 комментар(і/ів):

  • Леха

    04.04.2021 о 12:04

    Перечитуйте текст перед публікацією, багато помилок

    Відповіcти
Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Ми використовуємо файли cookie для аналітики та вдосконалення нашого сайту. Ви погоджуєтеся на використання наших файлів cookie, закриваючи це вікно повідомлення або продовжуючи використовувати наш сайт. Щоб дізнатися більше, перегляньте нашу оновлену Політику конфіденційності.

Прийняти