Фундаментальна транспортна трансформація: Єврокомісія представляє свій план екологічної, розумної та доступної мобільності

Поділитися:
ДослідженняДумкаІнноваціїІнструкціяСвіт

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=GFldj0UwG-8]

Нещодавно Європейська Комісія представила свою «Стратегію сталого та розумного розвитку мобільності» разом із Планом дій із 82 ініціатив, які задаватимуть тон робіті на наступні чотири роки. Ця стратегія закладає основу того, як транспортна система ЄС може досягти своєї зеленої та цифрової трансформації та стати більш стійкою до майбутніх криз. Як зазначено в Європейській Зеленій Угоді (European Green Deal), результатом буде скорочення викидів на 90% до 2050 року завдяки розумній, конкурентоспроможній, безпечній, інклюзивній та доступній транспортній системі.

Пан Франс Тіммерманс (Frans Timmermans), виконавчий віце-президент з питань Європейської Зеленої Угоди (European Green Deal), зазначив: «Для досягнення наших кліматичних цілей викиди в транспортному секторі повинні мати чітку тенденцію до зниження. Сьогоднішня стратегія змінить спосіб пересування людей і товарів по Європі та спростить поєднання різних видів транспорту в одній подорожі. Ми поставили амбіційні цілі для всієї транспортної системи, щоб забезпечити сталий, розумний та стійкий вихід з кризи, спричиненої COVID-19».

Комісарка з питань транспорту, пані Адіна Валеан зазначила: «Як кістяк, який пов’язує європейських громадян та бізнес, транспорт є важливим для нас усіх. Цифрові технології можуть революціонізувати наші переміщення, роблячи нашу мобільність розумнішою, ефективнішою та екологічнішою. Нам потрібно надати бізнесу стабільну основу для зелених інвестицій, які вони повинні будуть зробити протягом найближчих десятиліть. Впроваджуючи цю стратегію, ми створимо більш ефективну та сталу транспортну систему, яка впевнено рухається до зменшення викидів відповідно до наших європейських цілей Зеленої Угоди (European Green Deal)».

Віхи для розумного та сталого майбутнього

Усі види транспорту повинні стати більш стійкими, із широким доступом до екологічніших (зелених) альтернатив та введеними правильними стимулами для стимулювання переходу на них. Конкретні віхи дозволять продовжувати шлях європейської транспортної системи до розумного та сталого майбутнього.

До 2030 року:

  • щонайменше 30 мільйонів автомобілів з нульовими викидами будуть експлуатуватися на європейських дорогах;
  • 100 європейських міст будуть кліматично нейтральними;
  • переміщення швидкісною залізницею подвоїться по всій Європі;
  • заплановані колективні поїздки на відстань до 500 км мають стати нейтральними щодо викидів вуглецю;
  • автоматизовані системи управління мобільністю будуть розгорнуті у великих масштабах;
  • морські судна з нульовими викидами будуть готові до продажу.

До 2035 року:

  • великі літаки з нульовими викидами будуть готові до продажу.

До 2050 року:

  • майже всі автомобілі, мікроавтобуси, автобуси, а також нові вантажівки будуть з нульовим рівнем викидів;
  • вантажні перевезення залізницею подвояться;
  • буде повністю функціонуюча мультимодальна транс’європейська транспортна мережа (TEN-T) для сталого та розумного транспорту з високошвидкісним сполученням;
  • буде 10 ключових сфер для втілення бачення в реальність.

Щоб втілити ці цілі в життя, стратегія визначає загалом 82 ініціативи в 10 ключових сферах дій (так звані «флагмани»), кожна з яких має конкретні заходи.

Сталий (sustainable)

Щоб транспорт став сталим, на практиці це означає:

Посилення використання транспортних засобів, суден та літаків з нульовими викидами, з використанням відновлюваних джерел енергії й низьковуглецевого палива та відповідної інфраструктури: наприклад, шляхом встановлення 3 мільйонів громадських пунктів підзарядки до 2030 року.

Створення аеропортів та портів з нульовим рівнем викидів: наприклад, за допомогою нових ініціатив з просування сталих авіаційних та морських палив.

Зробити міжміську та міську мобільність здоровою та сталою: наприклад, подвоєнням швидкісного залізничного руху та розвитком додаткової велосипедної інфраструктури протягом наступних 10 років.

Екологізація вантажних перевезень: наприклад, подвоєння залізничних вантажних перевезень до 2050 року.

Податки на вуглецеві викиди та забезпечення кращих стимулів для користувачів: наприклад, шляхом проведення всебічного комплексу заходів для забезпечення справедливих та ефективних цін на всі транспортні засоби.

Розумний (smart)

Інновації та цифровізація сформують спосіб пересування пасажирів та вантажів у майбутньому, для чого будуть створені належні умови. Стратегія передбачає:

Втілення підключеної та автоматизованої мультимодальної мобільності в реальність: наприклад, даючи можливість пасажирам купувати квитки на мультимодальні подорожі та вантажні перевезення, щоб плавно переключатися між видами транспорту.
Посилення інновацій та використання даних та штучного інтелекту (ШІ) для розумнішої мобільності: наприклад, шляхом повної підтримки розгортання безпілотних літальних апаратів та подальших дій щодо побудови загального європейського простору даних про мобільність.

Стійкий (resilient)

Транспорт був одним із секторів, які найбільше постраждали від пандемії COVID-19, і багато підприємств у цьому секторі відчувають величезні операційні та фінансові труднощі. Тому Комісія зобов’язується:

Зміцнити єдиний ринок: наприклад, шляхом посилення зусиль та інвестицій для добудови Транс’європейської транспортної мережі (TEN-T) до 2030 року та підтримки сектору для кращого розвитку завдяки збільшенню інвестицій, як державних, так і приватних, в модернізацію рухомого складу на всіх режимах мобільності.

Зробить мобільність справедливою для всіх: наприклад, зробивши нову мобільність доступною та інклюзивною у всіх регіонах та для всіх пасажирів, включаючи пасажирів з обмеженою мобільністю, та зробивши сектор більш привабливим для працівників.

Посилити транспортну безпеку та безпеку на всіх видах транспорту, в тому числі шляхом наближення кількості жертв ДТП до нуля до 2050 року.

Передумови

«Оскільки транспорт вносить близько 5% до ВВП ЄС і в ньому працює понад 10 мільйонів людей у Європі, транспортна система має вирішальне значення для європейського бізнесу та глобальних ланцюгів поставок. У той же час транспорт не позбавлений витрат для нашого суспільства: викиди парникових газів та забруднюючих речовин, шум, дорожні аварії та затори. На сьогодні транспортні викиди становлять близько чверті загальних викидів парникових газів в ЄС.

Цей поштовх до трансформації транспорту відбувається в той час, коли весь сектор все ще переживає наслідки коронавірусу. Завдяки збільшенню державних та приватних інвестицій у модернізацію та екологізацію наших автопарків й інфраструктури, та зміцненню єдиного ринку, ми тепер маємо історичну можливість зробити європейський транспорт не тільки більш сталим, але й більш конкурентоспроможним у всьому світі та більш стійким до будь-яких майбутніх потрясінь.

Однак ця еволюція не повинна залишати нікого позаду: надзвичайно важливо, щоб мобільність була доступною та інклюзивною для всіх, щоб сільські та віддалені регіони залишалися зв’язаними, а сектор пропонував хороші соціальні умови та забезпечував привабливі робочі місця.»

Джерело (англійською).

Повний текст нової транспортної стратегії ЄС (англійською).

Сподобалось?

Підтримати
Опубліковано: 23.01.2021
mobilitymobility as a serviceбезпека дорожнього рухувелосипедгромадський транспортдоступністьЄвропаЄСінклюзивністьмікромобільністьмобільністьстала мобільністьсталий розвитоктранспортна стратегія

0 комментар(і/ів):

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Ми використовуємо файли cookie для аналітики та вдосконалення нашого сайту. Ви погоджуєтеся на використання наших файлів cookie, закриваючи це вікно повідомлення або продовжуючи використовувати наш сайт. Щоб дізнатися більше, перегляньте нашу оновлену Політику конфіденційності.

Прийняти