Як можна підвищити безпеку вузла Дружби народів/Лаврська

Поділитися:
ДослідженняДумкаІнноваціїІнструкціяСвіт

Щорічно на вулицях Києва трапляються тисячі ДТП. Одним з найпроблемніших місць з точки зору безпеки руху транспорту та пішоходів є примикання вулиць Старонаводницької та Лаврської до бульвару Дружби Народів (рис. 1). Його часто можна зустріти у заголовках новин, адже згідно з даними Нацполіції, за період 2016-2019 років тут сталося 12 ДТП, в наслідок яких травмувалось 20 осіб (5 з яких тяжко та 1 – летально). Тож в рамках практичного стажування, яке було організовано компанією А+С Україна, один із стажерів – Лев Іванець – змоделював цей вузол у середовищі PTV Vissim та запропонував 2 оптимізаційних рішення з покращення організації та безпеки руху транспорту та пішоходів в його межах.

Рис. 1. Поточна ОДР на досліджуваному вузлі

Далі розглянемо цей вузол більш детально.

Це перехрестя розташоване біля правобережного підходу до мосту Патона і щодня пропускає його багатотисячний трафік. З першого погляду на перехрестя видно, що воно займає значну (понад 18,5 тис. м2) площу, всі повороти мають великі радіуси, а відповідно і розраховані на високу швидкість руху. В межах перехрестя є 2 нерегульовані пішохідні переходи через багатосмугові правоповоротні з’їзди. Поєднання цих двох факторів створює смертельну небезпеку для пішоходів (рис. 2). Крім цього, наявне світлофорне регулювання характеризується циклом тривалістю більше двох хвилин, що є надто довгим для міського вузла, адже змушує пішоходів занадто довго очікувати для переходу на інший бік проїзної частини.

Рис. 2. Наземний нерегульований пішохідний перехід через трисмуговий з’їзд

В рамках стажування було відтворено модель сучасного положення та записано демонстраційний відеоролик роботи цього вузла:

Як показує світова практика, ефективним способом досягнення безпеки на дорогах є впровадження стратегії Vision Zero. Саме її принципи і були взяті за основу при розробці варіантів оптимізації вузла: зменшення радіусів поворотів для обмеження швидкості автомобілів, каналізування руху на перехрестях, звуження проїзної частини, влаштування антикишень на пішохідних переходах – все те, що дає змогу усім учасникам дорожнього руху вчасно помітити одне одного, зреагувати на потенційні конфлікти та уникати високих швидкостей руху.

Для реалізації цієї мети було розроблено два варіанти оптимізації: на короткотерміновий та довготерміновий періоди.

Короткострокові проєктні заходи

На короткостроковий період пропонується запровадити лише ті проєктні заходи, які не потребують значної зміни геометрії проїзної частини, тобто вулиці залишаються в межах існуючих бортових каменів. Зміни в існуючу схему організації дорожнього руху впроваджуються за допомогою перерозмітки та делініаторів (рис. 3).

Рис. 3. Проєктна схема ОДР на короткостроковий період

Основні проєктні заходи:
– зменшення радіусів кривих на поворотах для фізичного обмеження швидкості руху до 30 км/год;
– каналізування руху;
– облаштування антикишень на під’їздах до нерегульованих пішохідних переходів;
– зменшення циклу світлофорного регулювання до 90 секунд.

Довжина циклу важлива і для громадського транспорту – чим коротший цикл, тим менший час затримки на перехресті, та тим чіткіше він може дотримуватися розкладу. В той же час, крім існуючої виділеної смуги для громадського транспорту у напрямку Либідської площі для пріоритету руху ГТ пропонується додати невелику ділянку виділеної смуги перед світлофором.

На представленому демонстраційному відео змодельовані запропоновані короткострокові проєктні заходи. За результатами моделювання можна зробити висновок, що запропоновані зміни ОДР не створюють додаткових проблем для руху транспорту.

Довгострокові проєктні заходи

Оскільки це перехрестя є частиною правобережного підходу до мосту Патона, то їх потрібно розглядати в комплексі. Наразі планується реконструкція мосту, отже переосмислення потребує й перехрестя.

До 2004 року по мосту була прокладена трамвайна колія. Чи потрібно її повертати? Тут на допомогу приходить простий розрахунок. Мости через Дніпро в Києві є критичними точками вулично-дорожньої мережі міста, тому потенціал кожного з них має використовуватись максимально. Одна смуга безперервного руху може пропустити близько 2 тисяч автомобілів за годину, кожен з яких перевозить в середньому 1,5 пасажири. Отже, по 4 смугах за годину може проїхати до 12 000 пасажирів. В той же час місткість потяга з двох зчленованих 30-метрових трамваїв – 600 осіб. При інтервалі руху в 1,5 хвилини така система зможе за годину перевезти 24 000 людей, займаючи лише по 1 смузі руху в кожному напрямку. А це еквівалентно двом новим автомобільним мостам. Саме тому при довгостроковому плануванні обов’язково необхідно враховувати влаштування трамвайної лінії по бульвару Дружби Народів. У пропонованому сценарії вона розміщується по центру бульвару (рис. 4).

Рис. 4. Проєктна схема ОДР на довгостроковий період

На довгостроковий період пропонується повна реконструкція перехрестя. При цьому значно зменшується його площа (на більш ніж 6 тис. м2) завдяки зменшенню радіусів поворотів та ліквідації великих острівців, які зараз ніяк не використовуються. У цьому сценарії повноцінно реалізуються рішення для каналізування руху на перехрестях. Також повністю ліквідуються нерегульовані пішохідні переходи. По одній смузі руху вздовж осі бульвару Дружби Народів відводиться для трамвайної лінії – це рішення зменшує пропускну спроможність вузла на 2 000 автомобілів в кожному напрямку, проте збільшує провізну спроможність на 24 000 пасажирів на годину.
Таким чином, створюється збалансований вузол, який відповідає сучасним вимогам до вуличної інфраструктури.

Демонстраційне відео роботи вузла за наведеним проєктним рішенням:



Показники

За результатами моделювання встановлено, що обмеження ширини смуг та радіусів поворотів жодним чином не призводить до збільшення кількості зупинок автомобільного потоку. Завдяки оптимізації кількості смуг та переналаштуванню світлофорного регулювання у оптимізаційних проєктних рішеннях дещо зменшується час затримки та кількість зупинок на вузлі, а також збільшується середня швидкість на 2-3 км/год.

Результати моделювання наведені в Табл. 1.

Час затримки, сКількість зупинок, штСередня швидкість, км/год
Існуюче положення52,11,9928,79
Короткострокові проєктні заходи38,21,5732,19
Довгострокові проєктні заходи40,81,5131
Таблиця 1. Результати моделювання

Окремо варто зазначити, що вже не перший рік існують плани побудови розв’язки в різних рівнях на цьому перехресті для зменшення заторів. Проте, на сьогоднішній день критичним місцем цього вузла є відрізок від самого перехрестя у напрямку моста Патона. І у години пік цей відрізок пропускає близько 8 тисяч автомобілів на годину: в напрямку правого берега зранку, та у напрямку лівого берега – ввечері. У вечірню годину пік дійсно спостерігається затор перед цим перехрестям. Проте він викликаний не обмеженою пропускною здатністю самого вузла, а обмеженою пропускною здатністю перегону в напрямку моста Патона (та власне самого моста), яка вже повністю вичерпана. Тож розв’язка в цьому місці змінить лише те, що затор буде стояти не перед світлофором, а на шляхопроводі. Чи має такий шляхопровід сенс можна також змоделювати, але на це потрібен запит.

Отже, для оптимізації перехрестя бульвару Дружби народів та вул. Старонаводницької і Лаврської існує низка заходів – від найбюджетніших до масштабних, які дозволяють значно підвищити безпеку руху в його межах, не зменшуючи при цьому провізну здатність кожного з напрямків, та забезпечити умови, при яких перехрестя працює максимально ефективно.

P.S. За результатами виконаної роботи Лев Іванець отримав сертифікат, який підтверджує що він успішно пройшов курс навчання з транспортного мікромоделювання та оволодів навичками роботи з програмним забезпеченням PTV Vissim.




Сподобалось?

Підтримати
Опубліковано: 14.01.2021
Лев Іванець
стажування

1 комментар(і/ів):

  • victorpolyanko

    14.07.2021 о 17:07

    Дякую за цікавий проєкт! Хотів би лише зазначити, що колишня трамавайна лінія на перехресті не йшла прямо на бульвар Дружби Народів, а повертала у бік центру міста по Старонаводницькій. Ще один з варіантів повернення трамвая на міст Патона я зустрічав тут: https://night-dreamer01.livejournal.com/9296.html

    Відповіcти
Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Ми використовуємо файли cookie для аналітики та вдосконалення нашого сайту. Ви погоджуєтеся на використання наших файлів cookie, закриваючи це вікно повідомлення або продовжуючи використовувати наш сайт. Щоб дізнатися більше, перегляньте нашу оновлену Політику конфіденційності.

Прийняти