Про роль інфраструктури у ДТП. Лист Укртранцбезпеки нашій команді

Поділитися:
ДослідженняДумкаІнноваціїІнструкціяСвіт

Колеги з Державної служби України з безпеки на транспорті (т.зв. Укртрансбезпека) звернулися до нас і підняли дуже важливе питання: роль інфраструктури у забезпеченні безпеки дорожнього руху.

Люди допускають помилки. Помилки допускають водії і пішоходи, велосипедисти і мотоциклісти. Помиляються і ті, хто знає добре ПДР і ті, хто їх не вчили. Проте, роль інженерів і їх замовників, наприклад, балансоутримувачів доріг – забезпечити мінімізацію ризиків фатальних наслідків за умови будь-якої помилки кожного з учасників руху.

Ті із нас, хто бував у розвинених країнах, де смертність на дорогах значно нижча, ніж в Україні та де впроваджуються принципи Vision Zero (нульової смертності на дорогах), відчували, що інфраструктура там мінімізує ризик порушень і помилок. На відміну від нашої.

Ми із колегами погоджуємося у тому, що у будь-якому ДТП, крім фактичного винуватця, є ще один – той, що утримує небезпечну інфраструктуру. Знаєте – є таке поняття «місця концентрації ДТП». Є навіть точка зору, що це так звані «геопатогенні зони», що негативно впливають на людей і заставляють їх помилятися. Та насправді – це просто чиясь халатність.

Ми звичайно проаналізуємо запропоновані колегами ділянки і у вільний від основних проєктів час обов’язково проведемо R&D і результати опублікуємо публічно.

А поки що хочемо сказати: якщо ви, чи близькі вам люди потрапили до ДТП, в якому самі винні, то спробуйте подивитися на цю ситуацію трошки під іншим кутом: можливо, інфраструктура, де сталося ДТП, не відповідала якісним та кількісним характеристикам умов безпеки дорожнього руху і спровокувала подібну ситуацію? Можливо, розрахункова швидкість на магістралі, які створив інженер, не відповідає встановленій правилами дорожнього руху?

На жаль, темою безпеки дорожнього руху дуже часто маніпулюють, оскільки важко підібрати кількісні характеристики для цього показника. Та є хороші новини: зараз можна змоделювати конфлікти у поточній схемі і у тій, що мала б бути за допомогою PTV Vissim і модуля SSAM. В цьому випадку вже жодних маніпуляцій бути не може!

Тому, маємо пропозицію до відповідальних балансоутримувачів небезпечної транспортної інфраструктури: певне, у вас ще є час привести її до ладу. Час у сенсі – це термін, який відділяє нас від масових позовів до судів за провокування ДТП неналежною інфраструктурою.

Щороку нас гине десь 3500 людей на дорогах. Це справжня війна. Ми віримо, що роль інфраструктури у цій статистиці може сягати 50%. Якщо ми, інженери, приведемо її до ладу, то 1750 людей щороку будуть жити!

Укртрансбезпеко, дякуємо за підняття такого надважливого питання! Досліджуємо, моделюємо, працюємо!

Сподобалось?

Підтримати
Опубліковано: 09.07.2020
PTV VissimSSAMбезпека дорожнього рухубезпека рухуДТПінфраструктураоцінка безпеки рухуукртрансбезпека

0 комментар(і/ів):

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Ми використовуємо файли cookie для аналітики та вдосконалення нашого сайту. Ви погоджуєтеся на використання наших файлів cookie, закриваючи це вікно повідомлення або продовжуючи використовувати наш сайт. Щоб дізнатися більше, перегляньте нашу оновлену Політику конфіденційності.

Прийняти