Повітряні таксі – майбутнє нашої мобільності?

Поділитися:
ДослідженняДумкаІнноваціїІнструкціяСвіт

А чи знали ви, що в Києві, разом із новим Генеральний план Києва, також розробляється транспортна стратегія – Комплексна схема транспорту? Ось посилання, якщо раптом пропустили. Там у договорі є технічне завдання і ми звернули увагу на один із його пунктів: «розробити схему розміщення вертодромів у Києві». Чому б нам не обговорити це питання?

От колеги на заході давно замислилися над перспективами «літаючих таксі» (їх також називають літаками вертикального зльоту та посадки VTOL). Як випливає з назви, вони можуть злітати, тримати висоту та приземлятися вертикально. Ідея про те, що літаючі таксі можуть стати надійною і швидкою альтернативою традиційним наземним транспортним послугам, привертає велику увагу в останні роки. Чи можуть вони серйозно стати частиною майбутньої інтегрованої мобільності?

Служба повітряного таксі може бути створена на замовлення з мережею вузлів посадки, і в цьому плані вона дуже подібна до станцій канатної дороги, де пасажири сідають або висаджуються. Така система може працювати незалежно від дорожніх мереж, і, отже, заторів, що означає – час прибуття можна точно розрахувати! Це робить її використання особливо перспективною у якості трансферів до аеропорту.

У співпраці з Volocopter, німецька Fraport AG у Франкфурті досліджує способи запропонувати клієнтам послуги літаючих таксі вже найближчим часом. Через високі виробничі витрати, послуга спочатку не буде придатною для масового ринку. Однак, по мірі зростання кількості користувачів, пропозиція також збільшуватиметься, неминуче роблячи кожну поїздку дешевшою.

У період з 2011 по 2014 рік проект ЄС myCopter досліджував застосування повітряних таксі в містах Англії, Німеччини та Швейцарії. У той час як ліверпульці були в захваті від ідеї більше не затримуватися в дорожньому русі, швейцарці в Цюріху відреагували більш стримано. У німецькому місті Тюбінген людей навіть хвилювалися, що літаючі таксі заважатимуть їхній приватності. Однак, вирішенням цієї проблеми можуть стати спеціальні польотні коридори для повітряних таксі, наприклад, над автомагістралями.

Ще одне велике занепокоєння викликає безпека літаючих таксі. Професор доктор Генріх Х. Бюльтхофф, керівник проекту myCopter, зазначає: «Цікаво подивитися, як погано люди можуть судити про ймовірності. Ми приймаємо 3000 жертв, які щодня гинуть у дорожніх аваріях. Ризик аварій у повітрі значно нижчий, ніж на дорозі. Повітряне таксі могло б уникнути перешкод, летячи не тільки збоку, але й над або під ними. Крім цього, для такого типу повітряних перевезень можуть використовуватися автоматичні системи зв’язку, подібні до автопілотів автомобілів. З іншого боку, на наших дорогах найближчим часом не буде великої кількості автомобілів, оснащених автопілотом».

Прийняття громадськістю стане вирішальним для запровадження повітряних таксі в якості доповнення до громадського транспорту. Ще одним важливим фактором є інфраструктура. Потенційні постачальники стикаються з найрізноманітнішими питаннями: де слід створити ці станції VTOL, щоб охопити якомога більше клієнтів? Яка система ціноутворення була б вигідною? Як слід створити авіапарк для забезпечення високого рівня обслуговування?

Міста насамперед зацікавлені у переведенні руху на повітряний, як спосіб зменшення заторів на дорогах. Побудова станцій VTOL – це також питання простору, дефіцитний товар у більшості міст. А планування цих хабів також повинно включати необхідне енергопостачання та простір для обслуговування та ремонту. Одна ідея полягає у тому, щоб просто використовувати дахи існуючих будівель – як це вже має місце для вертольотів. Орієнтовно, інвестиції будуть значно нижчими, ніж будівництво нових станцій чи аеропортів.

Транспортним моделерам доведеться вирішувати такі проблеми, як налаштування служби на вимогу, поєднання з іншими видами транспорту та вибір хороших місць для станцій. Транспортні моделі можуть заздалегідь змоделювати та проаналізувати вплив повітряних таксі на дорожню обстановку в містах.

А що ви думаєте про такі перспективи? І зокрема про роль Києва у їх розвитку.

Посилання на оригінальний матеріал: https://blog.ptvgroup.com/en/city-and-mobility/air-taxis-urban-mobility/

Сподобалось?

Підтримати
Опубліковано: 24.05.2020
вертодромиГенеральний плангромадський транспортКиївмобільністьтаксітранспортна модель

0 комментар(і/ів):

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Ми використовуємо файли cookie для аналітики та вдосконалення нашого сайту. Ви погоджуєтеся на використання наших файлів cookie, закриваючи це вікно повідомлення або продовжуючи використовувати наш сайт. Щоб дізнатися більше, перегляньте нашу оновлену Політику конфіденційності.

Прийняти