A+S Ukraine на Sustainable urban mobility. Made in Leipzig

Поділитися:
ДослідженняДумкаІнноваціїІнструкціяСвіт

Цьогоріч, протягом тижня серпня була організована літня школа Sustainable urban mobility Made in Leipzig на якій були присутні близько 200 учасників, серед який найбільше, звичайно ж з України, та серед українських відвідувачів, були ми з Оленою від А+С Україна.

Як і перша літня школа, місцем збору інженерів, планувальників, урбаністів, активістів та людей інших професій було зосереджено у будівлі міської Ратуші. Формат літньої школи передбачав зустріч однодумців, обмін досвідом з різних міст 35 країн світу, та безпосередня участь у воркшопі. Кожен із 6 зайнятих днів розписаний, початок лекцій о 9 ранку та до 18, з 19 до 21 публічні лекції професіоналів містобудування. В проміжках між лекціями відбувалися воркшопи згідно обраної цікавої теми. На що, мені випала можливість бути залученим до пішоходизації міст «Pedestrianization of cities for the future» (обирав усвідомленно, так як вважаю, що в столиці недостатня кількість пішохідних вулиць та взагалі відсутні якісні раціональні пішохідні території»). В моєму випадку, був залученим до розгляду перспектив та розробки концепцій вулиці Kolonnadenstraße (сама презентація).

Усіх людей в залі об’єднувало прагнення до змін. До якісних змін мобільності міста, містян, зміна поведінки людей, зміни у міській інфраструктурі, політиці та стратегічному мисленні. Усі презентації були зосередженні навколо економічних, екологічних та на, диво, візуальних основних питань, які були і будуть характерними для міст. Крім цього для себе виніс корисні аспекти про сам перебіг процесу планування та розвитку міст, участь зацікавлених сторін та важливість діалогу між містом та жителями.

Оскільки, перелічити всі важливі цікаві моменти, озвучені протягом 72 годин лекцій неможливо, серед вже відомої та нової незвіданої інформації хотів би винести ті моменти, які на сьогодні є кричущими, в першу чергу для українських міст. Серед безлічі корисного матеріалу, яким ділилися протягом 6 днів, особливо корисним вважаю відомості та досвід інженера, міського планувальника Штефана, (Stephan Besier). Який ділився основний акцентами своєї роботи, які зосередженні і наступному
– Міська інфраструктура, не її якість, а варіації можливих реалізацій для забезпечення психологічних, візуальних та емоційних (естетичних) потреб користувачів.
– Дизайн вулиць, зокрема роль інфраструктури та громадського транспорту у вуличному дизайні
– Пошук компромісних рішень стосовно питань мобільності
Теми лекторів можна загально згрупувати у такі пункти:
– Зміни міської мобільності та поведінки городян у зв’язку із розростанням міста Ляйпциху;
– Переосмислення використання типів громадського транспорту для центральних частин міста.;
– Сценарії планування, під час якого розглядають майбутнє функціонування з різних сторін, та дає змогу прийти до раціональних компромісних рішень.;
– Важливість вуличного дизайну;
– Різниця між аспектами дизайну та технічними.
Для прикладу, дуже показовими були слайди із зображенням дизайну вуличних стовпів із комунікаціями, контактною мережею або влаштування перетинів із рейками.


Ні, після цього не потрібно бігти до чиновників та вимагати запакувати все у стовби чи одразу нанести розмітку для виділеної смуги ГТ. Достатньо буде задавати питання собі та залученим особами:
– Чи розглянув я усі можливі варіанти для вдалої реалізації?
– Чи зробив я все можливе для найбільшого ефекту?
– Чи задоволений я своєю роботою?
– Чи будуть задоволені користувачі та ті хто будуть дивитись/оцінювати мою роботу?

Презентація чи лекція кожного із учасників була унікальною, так як їх досвід зосереджений лише навколо того середовища, де відбувався представлений проект. Серед вагомих відмінностей варто відмітити, велику різницю у пріоритетності компонентів між європейськими та міста інших частин світу. І в той самий час, як українські міста вирішують глобальні проблеми, розвинені міста Європи вдаються до деталей!

Приємним завершенням літньої школи була екскурсія велосипедами до міського озера, під час якої випала гарна можливість затестити nextbike та велоінфраструктуру невеликого німецького міста. Чогось надзвичайного нового Ви тут не дізнаєтесь, тому просто Відеоролик із моєї поїздки.

Сподобалось?

Підтримати
Опубліковано: 05.10.2018
літня школамістоплануваннямобільністьрозвиток містсталий розвиток

0 комментар(і/ів):

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Ми використовуємо файли cookie для аналітики та вдосконалення нашого сайту. Ви погоджуєтеся на використання наших файлів cookie, закриваючи це вікно повідомлення або продовжуючи використовувати наш сайт. Щоб дізнатися більше, перегляньте нашу оновлену Політику конфіденційності.

Прийняти