Які пріоритети в розвитку міської мобільності у вашого міста?

Поділитися:
ДослідженняДумкаІнноваціїІнструкціяСвіт

Дивовижний зараз час! Дуже багато інформації, дуже спростився доступ до неї. І ось: зупиніть (розбудіть) будь-якого чиновника від транспортного планування, будь-якого українського міста і запитайте його – яка у вас в місті пріоритизація режимів міської мобільності? І він/вона, без затримки (не прокидаючись) відповість: пішохід, велосипедист, громадський транспорт, автомобіль, що їде, і автомобіль, що стоїть. Але чи так це насправді? Адже, в місті може реалізовуватися зовсім інша транспортна політика, з абсолютно іншою пріоритизацією. Але як дізнатися напевно?

Для, хоча б часткового, приблизної відповіді на останнє запитання, ми з колегами сформулювали для вас приблизну форму запиту до органів міської виконавчої влади. Ми не впевнені, що кожне місто зможе відповісти на такий запит, але, в будь-якому випадку, відповідь або його відсутність повинні дати вам/нам приводи замислитись.

Власне, ось приблизний текст запиту.

І ми вже отримали по ньому готовий кейс відповіді від міста Миколаєва. За даними Департаменту фінансів Миколаївської міської ради, розподіл витрат на мобільність Миколаєва в 2013-2017 роках виглядає наступним чином:

65% на дороги,
33% на громадський транспорт,
2% на тротуари,
0% на велотранспорт.

За даними дослідження мобільності в травні 2018 р.:

16% переміщень відбувається приватним транспортом,
44,6% громадським транспортом,
38,3% пішки,
1,1% на велосипеді.

Припустимо, що третина доріг використовується суто громадським і спеціальним транспортом. Чи справедливо, що на корисні, популярні, енергоефективні і дешеві способи пересування, як піша ходьба і велосипед витрачається лише 2%, а на забезпечення шкідливих/дорогих автомобільних поїздок і транзиту фур в десятки разів більше?

Місто передусім це середовище проживання людей, а не транзитна зона для авто. Місто не може бути привабливим, безпечним і успішним, якщо воно непристосоване для пішоходів і велосипедистів, якщо воно не розраховано на людський масштаб і безпечні швидкості руху.

Мабуть, це замкнуте коло. Для осіб, що приймають рішення, автомобіль був і залишається основним способом пересування. Також вони не бачать величезного економічного потенціалу в перетворенні вулиць, де автомобільний рух не є домінуючим.

Однак, ця аналітика матиме сенс тільки якщо порівнювати міста між собою. Якщо ви зробите запити, отримаєте відповіді і передасте їх нам для аналізу, ми зможемо ПОРІВНЯТИ транспортну політику міст України! Ну чи не заманливо звучить, га?

Відповіді на запити можна надсилати на цю електронну пошту. Проконсультувати з приводу запиту зможе мій колега Денис Моляка.

Сподобалось?

Підтримати
Опубліковано: 21.08.2018
автомобільвелосипедгромадський транспортдоступ до публічної інформаціїзапитмобільністьстала мобільність

0 комментар(і/ів):

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Ми використовуємо файли cookie для аналітики та вдосконалення нашого сайту. Ви погоджуєтеся на використання наших файлів cookie, закриваючи це вікно повідомлення або продовжуючи використовувати наш сайт. Щоб дізнатися більше, перегляньте нашу оновлену Політику конфіденційності.

Прийняти