АКАДЕМІЧНА ВЕРСІЯ VS СТУДЕНТСЬКА ВЕРСІЯ

Поділитися:
ДослідженняДумкаІнноваціїІнструкціяСвіт

студенти вчать транспортне моделювання

В Україні стає все більше університетів, які отримали у своє розпорядження Академічну версію програмних продуктів PTV Group. Отже, абітурієнти, які збираються у майбутньому планувати транспорт українських міст і не тільки, можуть обирати ВНЗ, в якому вже є матеріально-технічна база для набуття навичок транспортного планування та моделювання.

опис академічної та студентської версії

Чому це так важливо навчати транспортному моделюванню в ВНЗ?

Ринок транспортного моделювання в Україні стрімко зростає, все більше приватних компаній та державних установ цікавляться придбанням або вже придбали програмне забезпечення для транспортного моделювання, насамперед, PTV Visum та PTV Vissim. За цим зростає і попит на конкурентоздатних фахівців(-чинь) в приватному та державному секторі створюються спеціалізовані відділи, в яких працюють з транспортними моделями і розраховують сценарії розвитку транспортної інфраструктури.

Все більше замовників при виборі оптимального проєктного рішення спираються не на красномовність та суб’єктивний досвід виконавця, а на розрахункові показники з імітаційного мікро- та макромоделювання. Тому включають вимоги щодо розробки сценаріїв транспортного моделювання в технічні завдання публічних закупівель.

На сьогоднішній день, навички транспортного моделювання обов’язкові для розробників проєктів транспортної інфраструктури.

Транспортне моделювання – перспективна галузь для науковців і виробник програмного забезпечення йде на зустріч науковим розробкам.

Отже, найближчим часом очікується попит на фахівців та фахівчинь з розробок транспортних моделей.

Організації навчання транспортному моделюванню

Найкращий варіант – впровадження окремої дисципліни, з розробкою навчальної програми, підготовкою курсового проєкту або розрахунково-графічної роботи. Інший спосіб – обладнати наявні лабораторії для навчання поза стандартного навчального процесу. Залучення студентів до наукових, дослідницьких та дисертаційних робіт з використанням програмного забезпечення, може бути не тільки цікавим способом навчання, а й дійсно суспільно корисним. Додаткова опція – перевірка різних сценаріїв розвитку мобільності на обраній ділянці вулично-дорожньої мережі в рамках хакатонів, літніх шкіл, конкурсів, тощо.

Безкоштовні студентські версії

Для навчальних цілей, програмні продукти від компанії PTV Group, зокрема, PTV Vissim та PTV Visum, можна встановити безкоштовно. Використати студентську версію в комерційних цілях не вдасться, а от розвинути навички транспортного моделювання – легко.

Особливості студентської версії ліцензії PTV Vissim.

Розмір ліцензії обмежений розміром області – 1х1 км, гранична кількість світлофорних об’єктів в мережі складає всього 10 одиниць, а загальна кількість пішоходів всього – 30. Ліцензія включає модулі з 3D–візуалізації, мезо-імітації, динамічного розподілу та управління маршрутами громадського транспорту.

Обмеження студентської версії ліцензії PTV Vissim

При цьому є ряд обмежень, а саме час імітації складає 600 секунд, відсутній COM-інтерфейс, немає зовнішніх світлосигнальних контролерів, можливості розрахунку викидів шкідливих речовин, тощо. А також презентаційні відео файли матимуть відповідний водяний знак.

Особливості студентської версії ліцензії PTV Visum.

Кількість доступних для створення транспортних райони складає всього 30, відрізків – 1500, вузлів – 500, профілів руху часу маршрутів громадського транспорту – 100. Відкрити модель, розроблену у інших типах ліцензій можна тільки, якщо її розмір не перевищує розмір студентської версії.

Обмеження студентської версії ліцензії PTV Visum: обмеження часу роботи складає в 45 хвилин після кожного початку роботи.

Для навчальних проєктів всі обмеження є цілком прийнятними.

Інструкцію з встановлення студентських версій можна знайти за посиланням: https://pro-mobility.org/2020/03/16/students-ptv-vissim-visum/ 

Академічна ліцензія

Академічна ліцензія постачається навчальним закладам за привабливою ціною. Вартість подібної конфігурації комерційних версій в 10 разів перевищує вартість академічної ліцензії.


Конфігурація Академічної ліцензії містить чотири програмні продукти у зазначених конфігураціях:

  • PTV Visum

Розмір ліцензії: 1 000 транспортних районів / 30 000 профілів часу руху маршрутів громадського транспорту;

Додаткові модулі: junction editor, ICA, SBA, Vissig, Matrix estimation, Shared Mobility, Timetable management, Onboard Survey, Line costing and revenue calculation, Visem, Safety add-on, Schematic Line Diagram and MS SQL interface.

  • PTV Vissim

Розмір ліцензії: максимальний розмір мережі складає 10км х 10км та 20 світлофорних об’єктів.

Додаткові модулі: VAP / VisVAP, Vissig, Meso, 3D режим, інтерфейс симуляції руху від першої особи, PTV Viswalk, API. Інтерфейси Lisa+, SCATS, SCOOT, Synchro та TRENDS.

  • PTV Viswalk

Розмір ліцензії: максимальна можлива кількість пішоходів одночасно присутніх в моделі – 10 000.

  • PTV Vistro

Розмір ліцензії: максимальна кількість транспортних районів – 400.


Для профільної кафедри такий набір функціональних можливостей можна вважати необмеженим. Ліцензія розрахована на 100 робочих місць, що працюють в одній локальній мережі навчального закладу, і на неї поширюється технічна підтримка.

Звичайно, захищаючи інтереси власників комерційних ліцензій, розробник висунув ряд обмежень:

– ліцензія постачається терміном на 3 роки (її подовження замовляється окремо);

– ліцензією заборонено користуватись в комерційних проєктах.

Для захисту від використання в комерційних проєктах, виробник укрупнено збирає дані про використання (докладніше http://ptv.to/dl ) і тому ліцензія працює лише при підключенні до мережі інтернет.

На території України ліцензію можна придбати у офіційного дистриб’ютора програмних продуктів PTV Group – компанії «БЕСПАЛОВ ЛАБ».

Інші доступні формати

Для тих, в кого університет вже позаду, але потрібні навички з транспортного моделювання, є можливість проходити навчання у офіційного дистриб’ютора або в PTV Group, в тому числі в онлайн форматі.

З розкладом тренінгів можна ознайомитись за посиланням – https://www.ptvgroup.com/en/training/

Інші корисні посилання:

PTV Talks –  https://ptvtraffic.us/events/

Канал PTV Group на YouTube – https://www.youtube.com/channel/UCiioH25tZ_w447aGN9fRb0g

Вебінари від PTV Group –  https://shaping-mobility.com

Сторінка Беспалов ЛАБ в соціальній мережі – https://www.facebook.com/BespalovLAB/

 

Сподобалось?

Підтримати
Опубліковано: 20.08.2020
PTV VissimPTV Visumакадемічна ліцензіястудентські версіїтранспортне моделювання

0 комментар(і/ів):

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Ми використовуємо файли cookie для аналітики та вдосконалення нашого сайту. Ви погоджуєтеся на використання наших файлів cookie, закриваючи це вікно повідомлення або продовжуючи використовувати наш сайт. Щоб дізнатися більше, перегляньте нашу оновлену Політику конфіденційності.

Прийняти